Főoldal » Foglalkozások, projektek » Archív » Babylon, ifjúsági színjátszó csoport

Babylon, ifjúsági színjátszó csoport

Babylon Csoport: Dühöm, álmom
(My rage makes me dream/J’enrage j’en rêve)

„Nem akarunk senkit se megverni, de valahogy le
kell vezetnünk a feszültséget... Vannak fiatalok, akik fociznak, mi
színházat játszunk. A többiek meg gondolnak, amit akarnak.”
(Babylon Csoport)

A Babylon Csoport a 21. Színház ifjúsági színházi csoportja.
Olyan 17-20 éves fiatal emberek, akik szeretnék a színházi kifejezési formákat használva valamit megtudni magukról és az őket körülvevő világról. Jelenleg nyolcan (két lány és hat fiú) dolgoznak heti rendszerességgel a csoportban. Hetedik éve dolgozunk együtt: a törökbálinti gimnáziumi drámacsoportból 2001-ben váltunk ifjúsági színházi csoporttá Merlin, avagy a puszta ország című Tankred Dorst előadásunkkal. Erős Judit rendezésében az előadás eljutott a Thália Régi Stúdióba, a Bárka Színházba és meghívást kapott Csehországba, a Brno-i Nedelení Színházi Fesztiválra is.

2003 nyarán szanazugi drámatáborunkban kísérleteztünk új színházi formákkal. A kísérlet lényege az volt, milyen módon vezethető le az agresszió védett keretek között és ennek milyen színházi vagy happening lehetőségei adódnak számunkra.

Szeptember óta egy előadáson dolgoztunk, mely témája és tartalma okán nagyon szerencsésen kapcsolódott egy EU-s színházi projekthez. A Brussels Babel Tremplins meghívott minket saját színházi projektjébe, melynek címe: „My rage makes me dream”/”J’enrage, j’en rêve”.
2003 szeptemberétől több belga, egy francia, egy máltai és egy magyar ifjúsági csoport dolgozott saját hazájában ezen a témán.

Tapasztalatainkat egy tizenegy napos brüsszeli találkozón (Brussels Babel Tremplins) megosztottuk egymással, beleértve a háromnapos fesztivált: 250 fiatal közös bemutatkozását egy nemzetközi ifjúsági színházi előadás keretében.

2004. január 15-18. között a fesztivált előkészítő találkozón vett részt a csoport két tagja (Benedek Máté, résztvevő és Novák Géza Máté, csoportvezető). A négynapos együttlét célja volt, hogy megismerjük a házigazda belga csoportokat és bemutassuk (a franciák és máltaiak mellett) saját, készülő előadásunkat, csatlakozásunkat a témához és eddigi munkánkat. A demonstrációra elvittünk egy 15 perces videó-felvételt tréningjeinkről és a szinopszist.

2004. április 1–12.
Remek színházi és kulturális tapasztalat volt ez a 12 nap magyar fiataljainknak. A közös munka élménye, elsősorban az előadás fináléja, amikor négy ország 250 fiatal színjátszója a Kék Duna keringő ritmusára együtt táncolt a színpadon – feledhetetlen és megismételhetetlen…
Előadásunk nagy sikert aratott. „Új színházi formát tanulhattunk a magyaroktól, ilyen dinamikus és energiától duzzadó bemutatót kevés csoport mondhat magáénak.” – mondta Nejib Ben Amar, a fesztivál rendezője.

Dühöm, álmom
Barátságba oltott szövetség vagy szerelem, „az itt a kérdés”. Lehet, hogy elveszünk a szerelemben és a barátság szövetsége mégis meg tud tartani minket egymás számára?
Lehet, hogy a külvilág sokszor félelmes és iszonyatos irritációja, amely dühöt szül bennünk, nem képes elhatolni az álmainkig?
Mi történik, ha fölbomlik a szövetség, és mi történik, ha valaki rabja marad az álmok hálójának?
Ki álmodik és ki az álmodó?

Babylon Csoport (játszók):
Acosta Miguel Olivér, Benedek Máté, Bernáth Flóra, Erdész Dániel, Halmos Júlia, Koroknai Szabolcs, Lastofka Márton, Lippai Balázs.
Rendező:
Novák Géza Máté

Bemutató előadás:
2004. április 7-8-9. Brüsszel, 2004. május Budapest

Ifjúsági Színházi Fesztivál (Brussels Babel Tremplins)
2004. április 1-12. Brüsszel