Főoldal » Foglalkozások, projektek » Archív » Teresa

Teresa

komplex színházi nevelési program 13-18 éveseknek

A foglalkozás témája az agresszivitás. A kortárs közösségen (az osztályon) belüli egymás iránt megnyilvánuló testi és lelki bántalmazás. A csoporton belüli vezér: a főnök és az áldozat viszonya, játszmája, küzdelme.

Vizsgálni szeretnénk a színházi eszközök segítségével: miért alakulhatnak ki krízishelyzetek egy gyermekcsoporton belül a félelem és az agresszió miatt? Sokszor maguk a gyerekek sem tudják, ki miért felelős, áldozat, cinkos vagy néma ezekben a helyzetekben.
Nehéz nem észrevenni: a problémás fiatal, a zűrös gyerek valahol, valamikor falat rakott maga köré, védekezésül és figyelmeztetésül hozza azokat a reakciókat, melyeket a felnőttek deviánsnak, antiszociálisnak bélyegeznek.
A rossz mentális közérzet színtere sokszor az iskola és a család. Rengeteg családból hozott konfliktus és elfojtás van azok mögött a társas interakciók mögött, melyek egyre durvább formában jelennek meg az iskolai közösségekben (is).

A játék és a szerepek olyan keretet adnak a fiatalok számára, amely védi őket az azonosulástól, miközben lehetőségük nyílik arra, hogy az őket érintő problémákról egy jó atmoszférájú foglalkozáson, a színházi formák segítségével vizsgálódhassanak, mélyebb tudást szerezhessenek.