Főoldal » Foglalkozások, projektek » Archív » Tűnj el világ!

Tűnj el világ!
Drogmegelőzés drámapedagógiával

(komplex drámafoglalkozás 135 percben, túl a 600. foglalkozáson)

A foglalkozás - 1999 óta - az egyéni felelősség felébresztését célozza meg, különös tekintettel a segítségkérés és segítségnyújtás problémájára. Drámaprogramunk olyan interaktív szerep- és történetépítésen alapul, melyben a játszónak lehetősége nyílik a drogproblémákról való nyílt állásfoglalásra.
Programunkhoz 2000-ben pedagógusoknak szóló oktatófilm, 2001-ben országos hatástanulmány készült.

Középiskolások véleménye a programról
„Egy más világról szólt, mely sokak szerint elítélendő. Én nem ítélem el, csak kívülről szemlélem a Henrikhez hasonlókat… Az nagyon tetszett az egészben, hogy nem hagyományosan közelítettétek meg a drogtémát, hanem egy életre kelt példa segítségével.”

„Az ember, aki drogos lesz, elvágja magát a külvilágtól, a környezetétől, a barátaitól, a családjától, vagyis mindentől, és ilyen esetben az osztálytársai tehetetlenek. Nincsenek felkészülve, felvilágosítva, hogy mit és hogyan kellene csinálni…”

„Úgy még soha nem gondoltam bele a droggal való kapcsolatba, hogy az menekülés lenne, hogyha mégis, akkor inkább gyengeségnek véltem. Henrik bemutatása azonban rádöbbentett arra, hogy vannak olyan drogosok is, akik azért kaptak rá a szerre, mert nem volt senki, akivel beszélgethettek volna. Nekem nagyon tetszett a csoport munkája, mert bár megállítani a drogfogyasztást nem fogja, de talán ráébreszti az embereket arra, hogy nem csak buliból drogozók vannak, hanem lelki problémákkal küszködők is, akik mellett nem szabad csukott szemmel elmennünk.”